Ломакович Віталій

Українські меценати та представники бізнес середовища з діаспори, з ініціативи єпископа Бориса (Ґудзяка) президента Українського католицького університету для української Єпархії Св. Володимира в Парижі, придбали церкву у Санлісі (45 км від Парижа) поpуч з Абатством Святого Венсана, яке заснувала королева Франції Анна Ярославна ще в 1060 році. У суботу, 16 листопада, двері новопридбаного храму відкрили для гостей з України. Тут відслужили урочисту Архиєрейську Літургію. На урочистості було запрошено багато українців, серед яких міський голова Львова Андрій Садовий та відомий український фінансист і меценат Віталій Ломакович, які взяли участь у спільній молитві.

 

«Ми придбали церкву в Санлісі, королівському містечку, у якому мешкала Анна Ярославна, відома в світі як Анна Київська, королева Франції, – сказав, зокрема, владика Борис. – Цим церковним і юридичним актом ми засвідчили, що джерела української християнської європейської традиції живі та життєдайні…».

Церква з тесаного каменю, в доброму стані. Вона має також великі підземелля, у яких є катакомби з римських часів.  У майбутньому нові власники планують розділити споруду на дві частини –церкву, що носитимета ім’я страстотерпців Бориса і Гліба, рідних дядьків Анни та культурний  центр Анни Ярославни. Метою центру є представлення України в контексті європейської історії і культури.

         З вітальним словом виступили і гості з України. Так, Віталій Ломакович наголосив на важливості ініціативи Українського католицького університету, завдяки якому відтепер і в передмісті Парижа є українська церква. Адже духовність та віра, особливо для українців, які не з легкої долі залишили батьківщину, завжди мали і мають велике значення.

– Навіть краще, що це уже існуючий храм, як кажуть, століттями намолене місце, та ще й історично пов’язаний з Україною, – відзначив Віталій Ломакович. – Це справді надихає. Тому сподіваюся, що традиції, започатковані ще Ярославом Мудрим, на тісний союз із країнами Західної Європи, матимуть продовження і в сучасній Україні.

 Ломакович

Довідка

Саме у Санлісі в XI столітті мешкала донька Ярослава Мудрого. З листопада ця церква функціонує як храм УГКЦ, при якому діятиме культурний центр Анни Ярославни. Церква була придбана за 203 тисячі євро на пожертви українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади. За попередніми підрахунками на ремонт та облаштування потрібно 1,5 мільйона доларів США, бо церква вже майже століття не діяла як храм, а була в приватній власності.