Віталій ЛОМАКОВИЧ: Розрахунки векселями з місцевими бюджетами повернуть Україну у корупційні схеми 90-х років

Уже вкотре ми бачимо як нинішня влада «покращує» життя українців, як «ефективно» управляє економікою держави. Так, аби приховати катастрофічну ситуацію в економіці, Верховна Рада України, голосами більшості, ухвалила Закон “Про внесення зміни до статті 22 Закону “Про Державний бюджет України на 2013 рік” щодо реструктуризації фактичної бюджетної заборгованості шляхом видачі фінансових казначейських векселів.

Законом поширено вимоги статті 22 Закону “Про Державний бюджет України на 2013 рік”, якими надається право КМУ “реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість за визначеними ним видатками державного бюджету, що виникла станом на 1 січня 2013 р., у встановлених ним обсягах шляхом видачі фінансових казначейських векселів строком обігу до п’яти років з дохідністю 5%” також на “заборгованість з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка утворилася у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи органами місцевого самоврядування”.

Така схема, що пропонується владою, жодним чином не вирішує питання погашення заборгованості держави перед місцевими бюджетами. Векселі – це спосіб зняти відповідальність з держави і перекласти на місцеві органи влади, а законопроект в цілому створює додаткові можливості  для корупції і повертає до старих корупційних схем на енергоринку, які були у другій половині 90-х років.