Віталій ЛОМАКОВИЧ: Перекладаючи на громади свої фінансові проблеми, уряд вкотре доводить власну непрофесійність

Уже починаючи з третього кварталу цього року і зараз у жовтні, ми споглядаємо стрімке погіршення ситуації у бюджетній сфері, що безумовно є наслідком непрофесійності уряду Азарова та протягнутого владою у вигляді кота в мішку бюджету на 2013 рік в останній день повноважень попереднього парламенту. У цих умовах влада не має ані юридичного, ані морального права перекладати на місцеві громади відповідальність за відсутність коштів на рахунках Держказначейства.

Але натомість, що ми бачимо? Міська влада Сум заявляє, що у комунальних підприємств, які працюють з бюджетними коштами, склалася критична ситуація через затримки Держказначейством проплат. Зарплата не виплачена, пального немає, газ вимкнений, електроенергія на межі вимкнення, постачальники-кредитори вже в судах… До зими не готові!

У Калуській міськраді Івано-Франківської області з початку жовтня увесь виконком пішов у безоплатну відпустку, оскільки на рахунках у казначействі «зависло» близько 9 млн. грн. І таких прикладів безліч, це вже не говорячи про «відкати» та інше.

 Проте все це не є проблемою місцевих громад, а рукотворне «дітище» уряду Азарова. І усе свідчить, що належних висновків там не зроблено — бюджетний процес знову затягується, й уряд у цьому році знову розраховує  протягнути кошторис на наступний рік так само “за 5 хвилин” в канун Нового року.

Нехтуючи інтересами місцевого самоврядування, намагаючись задушити місцеві громади фінансовими голодом влада підтверджує свою нездатність відповідати за власні передвиборчі зобов’язання. Перед усіма виборами Партія регіонів та Віктор Янукович обіцяли посилення фінансової незалежності місцевих органів влади, зростання частки податків які залишатимуться на місцях. Натомість перетворює на правило блокування навіть передбачених бюджетом коштів місцевих громад.

Партія УДАР вважає, що утиски місцевого самоврядування, які загрожують тисячами катастроф на низовому рівні несуть найбільшу небезпеку для рівня життя українців.  Нашими програмними вимогами є права місцевого самоврядування. Зокрема вважаємо за справу першочергової необхідності:

o   Залишати 100% податку на доходи фізичних осіб, податку на землю та податку на нерухомість у громадах.

o   Унеможливити безпідставне блокування Держказначейством коштів громад, як це регулярно має місце за режиму Януковича.