Віталій ЛОМАКОВИЧ:  Своїми недолугими рішеннями в сфері молодіжної політики влада ще більше підштовхує найбільш перспективну молодь до виїзду з країни

Молодіжна політика нинішньої влади і раніше була далекою від потреб молоді та повністю ігнорувала найбільш актуальні її проблеми. Зокрема, в бюджеті на 2013 рік було урізано фінансування ряду молодіжних програм, а решта фінансувалися за залишковим принципом. Зокрема:

– Фінансування за програмою «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла» було  скорочено в чотири рази в порівнянні з 2012 роком: з 200 млн. грн. до 50 млн. грн.

– На фінансування програми «Здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов» передбачили лише 300 млн. грн., при тому що в 2012 р. було передбачено 1 млрд. грн.

– Передбачене на 2013 рік фінансування програми надання роботодавцям дотацій для забезпечення молоді першим робочим місцем  на рівні 25 млн. грн., що означає повне ігнорування проблеми працевлаштування молодих фахівців без досвіду роботи. Цих коштів достатньо для  працевлаштування лише 10% від щорічної кількості тих випускників, які опиняються без роботи та звертаються до центру зайнятості.

Проте останнім же рішенням щодо зниження віку для молоді до 28 років, замість 35 років, влада послала чіткий сигнал найбільш освіченим та талановитим молодим українцям, що їм не місце в цій країні. Адже влада позбавила молодих фахівців та науковців від 28 до 35 років можливості скористатися чи не єдиним реально діючим механізмом державної  підтримки –  молодіжним іпотечним кредитом. Якщо зараз умови молодіжного іпотечного кредитування прописані таким чином, що надають найбільші переваги в отриманні кредиту саме молодим науковцям, то після зниження віку для молоді до 28 років вони взагалі будуть позбавлені цієї можливості, оскільки отримати наукове звання до 28 років майже не можливо.