14 грудня в Особняку Полякова у Києві нагородили лауреатів премії «Високі стандарти журналістики-2019». Переможцями стали керівники інтернет-видання «Тексти» Роман Кульчинський, Анатолій Бондаренко, молодий журналіст «Голосу Америки» Остап Яриш та засновники нішевого видання про науку «Куншт».

Переможці отримали іменні статуетки та грошові сертифікати. А представники короткого списку –  цінні призи.

У категорії «За сталий, якісний медійний проект/продукт» перемогли Роман Кульчинський, Анатолій Бондаренко –  інтернет-видання Тексти.

«Проект Кульчинського та Бондаренка має важливу перевагу: вони не мейнстрімові. «Тексти» творять ту повільну журналістику, якої зараз так не вистачає. Їхня перевага – ґрунтовність, пояснювальність, глибока розробка тем, і, що дуже важливо, вміння тримати власну позицію. Сталість проекту говорить про його якість та затребуваність», – пояснили свій вибір експерти премії.

У категорії «За швидкий та якісний розвиток у професії» перемогу отримав Остап Яриш, журналіст Голосу Америки.  

«За 2 роки в професії Остап не тільки голосно заявив себе як політичний журналіст, журналіст-міжнародник, репортер, телевізійний ведучий спочатку “Громадського”, яке відкрило йому дорогу до “Голосу Америки” у Вашингтоні, а й як аналітик та експерт у тих темах, в яких він спеціалізується.

За декілька місяців роботи у Вашингтоні Остап став одним з ключових медійників, які фахово розповідають про американську політику, він набув експертності у дуже юному професійному віці, що вирізняє його посеред інших номінантів», – вважають експерти премії.

У категорії «За якісний регіональний/нішевий медійний проект»  переможцями став науково-популярний журнал Куншт. Отримував нагороду співзасновник видання Кирило Бескоровайний. 

«Найяскравіші популяризатори науки, які намагаються говорити просто про складні речі. Ще одна перевага: вони занурюють українську аудиторію в глобальний контекст. Також працюють над спільнотністю своєї аудиторії та не бояться виходити в офлайн: проводити дискусії, екскурсії-знайомства з читачами», – обґрунтували свій вибір експерти премії.

З лекціями на тему «Виклики для українських медій в сучасних політичних умовах» виступили колумніст та відомий журналіст Павло Казарін та шеф-редакторка інтернет-видання «Лівий берег» Соня Кошкіна. Співала для гостей Марія Бурмака.  

Інформаційну підтримку заходу забезпечували: «Детектор Медіа»,  інтернет-видання про українську медіасферу «Телекритика», UA: Українське радіо.

Грошовий фонд цьогорічної премії складає 200 тисяч гривень.

Інформаційна довідка.

Засновник премії «Високі стандарти журналістики» – голова Всеукраїнського благодійного фонду «Мрії збуваються» Віталій Ломакович. 

Премія  проводиться втретє. У 2017 році переможцями стали: Павло Казарін, Олексій Шалайський, Петро Шуклінов.

Премію «Високі стандарти журналістики» у 2018 році отримали: Маргарита Тулуп (категорія «За швидкий та якісний розвиток у професії»), Ліля Буджурова (категорія «За якісний регіональний медійний проект» – Crimean Tatars), Денис Бігус (категорія «За сталий, якісний медійний проект» – Вihus.info).

Переможців премії 2019 року обирала експертна група, у складі якої: Олег Базар – головний редактор LB.ua; Ігор Балинський – медіаексперт, засновник Школи журналістики УКУ; Денис Бігус – керівник проектів Вihus.info; Тарас Дзюбанський – очільник Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас», доктор богословських наук; Діана Дуцик – медіаекспертка, викладачка Могилянської школи журналістики (НаУКМА); Павло Казарін – колумніст, телевізійний ведучий; Вахтанг Кіпіані – журналіст, публіцист, історик; Зоя Красовська – медіаекспертка, постійна авторка «Детектор медіа», викладачка Школи журналістики УКУ; Юрій Опока – виконавчий директор Львівського медіафоруму, викладач Школи журналістики УКУ.

Довгий список претендентів на перемогу 2019 року був оголошений весною, короткий – у жовтні цього року.