Учора, 15 грудня, у Львові оголосили переможців національної премії «Високі стандарти журналістики-2018». Переможцями стали: Маргарита Тулуп (у категорії «За швидкий та якісний розвиток у професії»),  Ліля Буджурова (у категорії «За якісний регіональний медійний проект», медіа – Crimean Tatars), Денис Бігус (у категорії «За сталий, якісний медійний проект», медіа – Bihus.info ).            

Оголошуючи переможця у категорії «За швидкий та якісний розвиток у професії», експерт премії Ігор Балинський назвав Маргариту Тулуп надією української журналістики.

«В Україні є багато журналістів, які пишуть на соціальну тематику, тексти Маргарита мають одну відмінність – в її текстах проблема не заступає людину. І саме тому Маргарита Тулуп є переможцем у цій номінації», – зазначив Ігор Балинський. І додав, що, на жаль, робота у соціальній журналістиці часто супроводжується емоційним вигорянням,  стресом, байдужістю чиновників та частини соціуму.

«Правда в тому, що ми нічого не знаємо про людей, які живуть навколо, і саме це привело мене в соціальну журналістику. Мені цікаво говорити не про них, а з ними. Моя правда – це правда людей, з якими я говорю», – прокоментувала переможниця Маргарита Тулуп.  

Перемогу у категорії «За якісний регіональний медійний проект» отримала керівниця порталу «Crimean Tatars» – Ліля Буджурова, яка проживає в Криму. «Близько 5 років тому Крим розлучили з Україною. Ми – ті, хто не зміг розлучитися з рідним краєм, вирішили: щоб вижити, потрібно щось робити. Саме тому два роки тому з’явився «Crimean Tatars». Цей портал – це наш спосіб зберегти національну гідність та ідентичність. Сьогодні у нас близько 100 тисяч підписників, а для невеличкого кримськотатарського населення це багато», – розповіла на нагородженні Ліля Буджурова.

За її словами, нагорода у національній премії – ще одне підтвердження, що ми, незважаючи на обставини, досі разом.

У категорії «За сталий, якісний медійний проект» перемогу отримав Денис Бігус – керівник антикорупційного медіа Bihus.Info. 

 «Bihus.info – це робота великої команди, – наголосив Денис Бігус, – а мені щастить отримати нагороду особисто. Ніхто з тих, хто працює в невеличких медійних проектах, не може назвати себе сталим проектом. Адже для того, щоб вижити потрібно дуже багато і дуже якісно працювати. І я щасливий, що нашій команді це вдається».

Усі переможці отримали дипломи премії та грошові сертифікати на 50 тисяч гривень. «Ми переживаємо непрості часи в нашій державі: це і зовнішня агресія, і непроста політична ситуація, але журналісти мають завжди залишатися неупередженими, професійними і доносити об’єктивну точку зору. І ми хочемо підтримувати таких людей», – зазначив голова ВБФ «Мрії збуваються» Віталій Ломакович.

Довідково. Премія «Високі стандарти журналістики» проводиться вдруге. Організатор – Всеукраїнський благодійний фонд «Мрії збуваються».

У експертній групі премії “Високі стандарти журналістики-2018”: засновник Школи журналістики Українського католицького університету Ігор Балинський, український журналіст, співзасновник і координатор ГО “Стоп корупції” Роман Бочкала, очільник Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас», доктор богословських наук Тарас Дзюбанський, медіаекспертка, викладачка Могилянської школи журналістики (НаУКМА) Діана Дуцик, журналіст та ведучий телеканалу ICTV Павло Казарін, український журналіст, публіцист, історик Вахтанг Кіпіані, публіцист, викладач Школи журналістики УКУ Юрій Опока, керівник суспільно-політичної редакції Liga.net Петро Шуклінов.

Інформаційні партнери: журнал «Країна», «Газета по-українськи», Gazeta.ua, журнал «RiaUkraina», інформаційна агенція «Дивись.info», Інформаційна агенція «Гал-інфо» та інтернет-видання про українську медіасферу «Телекритика».